úterý 21. ledna 2014

Duokan - změna spořiče obrazovky

Přikládáme poněkud oddechový článek.

Chcete změnit klidový stav svého Duokan Kindle? Můžete tak učinit pomocí změny spořiče obrazovky. Nejen, že se zbavíte posledních pár čínských znaků, které v systému jsou, ale dáte tak své čtečce ten správný feel, nádech, přesně dle svého gusta.

Celý proces je nesmírně jednoduchý. Je obdobný, jako když nahráváte do Duokanu knihy, v podstatě zkopírujete obrázky do jiné složky, a sice


DK_System/xKindle/res/ScreenSaver

Do této složky můžete nahrát obrázky libovolné velikosti a barev, avšak nahrajete-li přesně rozlišení, které je tzv. nativní vaší čtečce (tj. je ve stejném rozlišení, jako displej čtečky), spořič obrazovky naběhne jednak rychleji a jednak při tom spotřebuje méně energie.

Pro inspiraci přikládáme několik odkazů na obrázky google s nastavenými parametry vyhledávání obrázků pro jednotlivé čtečky přesně podle jejich potřeb:

Tip: po rozkliknutí odkazu se objeví stránka vyhledávání google obrázků s přednastavenými rozměry podle čtečky, kterou máte. Obrázky budou nesouvisející, ale to je tím, že ve vyhledávacím okénku je připraven text screensaver. 

Místo tohoto slova zadejte takové klíčové slovo, které nejlépe popisuje obrázek, který si chcete nastavit jako spořič obrazovky na svůj Duokan.
  1. Obrázek pak jednoduše rozklikněte, 
  2. zmáčkněte tlačítko zobrazit obrázek,
  3. až se otevře samostatný obrázek, klikněte na něj pravým tlačítkem myši a vyberte uložit obrázek jako,
  4. v okénku uložení si vyberte nějaké místo, kam obrázek umístíte, můžete už přímo na čtečku, pokud ji máte připojenou,
  5. ve čtečky umístěte obrázek, který se má stát spořičem obrazovky do složky DK_System/xKindle/res/ScreenSaver
Po zhasnutí obrazovky se zobrazí náhodný spořič z těch, které jste umístili do čtečky.



3 komentáře:

  1. Díky super článek. Ten spořič duokanu 2014 byl tak hnusný, že jsem se za něj musel skoro stydět.
    Odvádíš skvělou práci a doufám, že budeš pokračovat s dalšími články.

    OdpovědětVymazat
  2. Čtečka zvládne spořiče jen v jpg nebo i jiných formátech?
    Mluvil jsi o vlivu rozlišení obrázku na úspornost displeje. Jaký má vliv když tam vložím správné rozlišení (u mě 600x800) ale barevný obrázek?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla by zvládnout jakékoliv rozlišení v rozumných mezích, ale v závislosti na modelu může obrázek deformovat. Myslím si, že převod barev na šeď se děje na hardwarové úrovni, je to tedy méně náročné, než přepočet. Tak je tomu právě u větších rozlišení - procesor musí přepočítat obrázek na menší rozlišení a tím zvýší svou spotřebu. Rozdíl je minimální.

      Vymazat